Nannine Ave. Residence

_05X3054s.jpg_05X3057s.jpg_05X3060s.jpg_05X3062s.jpg_05X3066s.jpg_05X3070s.jpg_05X3071s.jpg_05X3073s.jpg_05X3078s.jpg_05X3081s.jpg_05X3089s.jpg

Location:  White Gum Valley, Western Australia.

Building Design:  Sam Martin

Builder:  Steven Madaffari, Westruct Construction

Designed for a large young family, who really wanted a reinterpretation of a tin shed (the father had grown up on a large farm in the Wheat Belt) we took this basic idea of the great Australian tin shed and balanced the coolness of the zincalume with warm, rich, western red cedar doors and windows, abalone shell in the polished concrete floors and a limestone breeze way walled entrance.

The scale in the main living area is a double storey, uplifting void, with vertical windows that draw the eyes and spirits up. Reminiscent of the architecture of small country churches, a hybrid of the tin shed, church and a 4 bedroom 2 bathroom simple gable roofed house. Very Australian.

The energy & water efficiency is assured with:

  • r5.0 insulation in the ceiling.
  • r4.8 insulation in the walls.
  • energy efficient glass thoughout.
  • under floor heating & great thermal mass in the floor.
  • LED lighting throughout.
  • No aircon as the building design & louvred windows make the cross ventilation is very effective.
  • All powered by a 5kva solar system on the roof.
  • Water efficient fittings, fixtures and a water tank.
  • recycled materials including: abalone shell in slab, timber internal doors, jarrah stair case & all cabinets.

The efficiencies don’t end there; the building has been designed from the ground up to be structurally efficient, economically efficient and aesthetically efficient in delivering a multi-generational family home.

perspective 960.jpgplan.jpgplan upstairs.jpgelev.jpgsection.jpgdoors.jpgwet areas.jpg